BESPLATNA
CHECK LISTA:

Proverite da li ste žrtva manipulacije na poslu

Prijavom na ovu formu ćete na Vašu email adresu dobiti check listu sa 5 pitanja na osnovu kojih ćete moći utvrditi da li ste žrtva manipulacije na poslu.

Složićete se: Dobra komunikacija na poslu je jedan od osnovnih uslova za uspeh u karijeri.

A jedna od osnovnih savremenih poslovnih veština je veština komunikacije.

Verujem da ste i sami često bili u situaciji kada ste dobrom komunikacijom došli do rezultata koji ste želeli. Ili ste zbog loše komunikacije propustili rezultat koji ste želeli?

Jedini što ne možemo jeste da komuniciramo. Ali u svakodnevnoj komunikaciji neminovno je da često nailazite i na ljude koji su ozbiljni manipulatori. U poslovnom okruženju to može da bude posebno ozbiljno i dovede do nimalo naivnih posledica.

Manipulatore ne možete izbeći, njihovo ponašanje ne možete promeniti, možete samo naučiti kako prema takvom ponašanju da se postavite.

Ova veština je od posebnog značaja za stvaranje dobre poslovne atmosfere, u kojoj su zdravi odnosi i koja Vam omogućava da radite svoj posao, usavršavate se i napredujete.

I zato, veštinu rešavanja manipulativnih situacija možete početi da primenjujuete odmah i rezultati će se pokazati veoma brzo.

A Vi ćete osetiti veliku promenu u svom poslovnom okruženju, povratiti samopouzdanje i hrabro ići putem svog uspeha.

I zato je vreme da popunite Check Listu!

TRI NAJVAŽNIJA PITANJA:

Samo tri pitanja kada je tema manipulacija na poslu?

Tema manipulacije na poslu je veoma široka i ozbiljna, ali kada je svedemo na tri osnovna pitanja, lako ćemo naučiti da prepoznamo manipulatora i manipulativno ponašanje, a to je prvi korak kako bismo naučili da se pravilno postavimo prema ovakvim osobama.

Ova tri pitanja su zgodna za razne odnose, razne vrste komunikacije, različita okruženja, ne samo kada je manipulacija na poslu u pitanju. I to zbog toga, upravo ova tri pitanja su ključ rešavanja svih naših odnosa.

 1. KO je ta osoba?
  DA LI U VAŠEM POSLOVNOM OKRUŽENJU POSTOJI OSOBA SA KOJOM SE U KOMUNIKACIJI OSEĆATE 
 2. KAKO se tačno osećate?
  DA LI U KOMUNIKACIJI SA NEKIM NA POSLU OSEĆATE
 3. KAKO  se ta osoba ponaša u komunikaciji sa drugima u svom okruženju?
  KAKO SE PONAŠA PREMA DRUGIMA? DA LI IMA MODEL PONAŠANJA KOJI PRIMENJUJE PREMA SVIMA?

Možete se prisetiti svog razreda iz osnovne škole.

 • KO JE TA OSOBA?
  Definišinte ko je bila osoba u Vašem razredu u čijem prisustvu se niste osećali prijatno? Sa kim niste možete da uspostavite  kvalitetnu komunikaciju, koliko god se trudili? Ko je taj drug/ drugarica iz razreda zbog kog niste voleli da idete u školu? Možda ste nekada plakali zbog ove osobe?
 • KAKO STE SE TAČNO OSEĆALI?
  Definišite tačan osećaj koji ste imali u razgovora sa ovom osobom? Koja je to negativna emocija koju je ova osoba budila u vama? Kako ste se osećali kada ste prestali da viđate ovu osobu svakodnevno? Kako biste se sada osećali u komunikaciji sa tom osobom? A kako biste se ponašali?
 • KAKO SE TA OSOBA PONAŠALA U KOMUNIKACIJI SA DRUGIMA?
  Kako se ova osoba ponašala prema drugima iz razreda? Da li je imala isti način ponašanja prema svima? Ili se ponašala loše samo prema nekim drugarima/drugaricama iz razreda? Kako su se drugari i drugarice iz razreda ponašali prema ovoj osobi?

Ja, možda nemam odgovore na sva ova pitanja, ali imam odgovor na najvažnije pitanje, a to je- zašto ste ovu osobu zapamtili. Bili ste žrtva manipulativnog ponašanja.

I kada to osvestite, svaki sledeći put kada naiđete na osobu sličnog ponašanja, ili Vam se javi isti osećaj u komunikaciji sa nekom osobom, znaćete da prepoznate da je u pitanju manipulacija!

I ako obratite pažnju na ponašanje ove osobe prema drugima, videćete da manipulatori ovakvo ponašanje ispoljavaju samo kod osoba kod kojih vide da prolazi. Kod onih koji imaju razvijene mehanizme za odbranu i znaju kako da se postave prema manipulatoru, oni mu nisu interesantni.

Naravno, možda niste imali ovakvu osobu u osnovnoj školi, mada pretpostavljam da ste u nekom periodu života imali, ali, sada pokušajte ova pitanja KO JE TA OSOBA? KAKO SE TAČNO OSEĆATE U KOMUNIKACIJI SA TOM OSOBOM? KAKO SE TA OSOBA PONAŠA PREMA DRUGIMA? da smestite u kontekst bilo kog odnosa. Iznenadiće Vas učinkovitost ovog principa!

A kada ova tri pitanja stavite u kontekst rešavanja manipulacije na poslu, dobićete jasnu sliku kako da se izborite sa manipulacijom na poslu i to instant! Bez obzira da li ste žrtva manipulacije godinama, ili se manipulator tek pojavio u Vašem poslvnom okruženju, bez obzira da li ste probali da rešite manipulaciju na sto različitih načina ili se držite jednog koji nije doneo rezultate, ova tri jednostavna pitanja pomoći će Vam da ovladate najvažnijom veštinom kada je rešavanje manipulacije u poslovnom okruženju u pitanju. Jer, kada je Vama jasno zašto, šta i kako radite, to postaje jasno i manipulatoru, a tada Vi preuzimate glavnu ulogu.

 • KO JE TA OSOBA?
  Definišinte ko je osoba u Vašem poslovnom okruženju u čijem prisustvu se ne osećate prijatno? Sa kim ne možete da uspostavite  kvalitetnu komunikaciju, koliko god se trudili? Ko je taj kolega/koleginica zbog koje se osećate loše kada idete na posao?
 • KAKO SE TAČNO OSEĆATE?
  Definišite tačan osećaj koji imate nakon razgovora sa ovom osobom? Koja je to negativna emocija koju ova osoba budi u Vama? Kako se osećate kada u toku dana ne komunicirate sa ovom osobom? Kako biste se osećali kada biste ovu komunikaciju podigli na viši nivo? Šta biste poboljšali na svom poslu? U svom životu?
 • KAKO SE TA OSOBA PONAŠA U KOMUNIKACIJI SA DRUGIM KOLEGAMA
  Posmatrajte kako se ta osoba ponaša prema drugima? Da li ima model ponašanja prema svima? Ili ova osoba tendenciju da se ponaša loše samo prema određenoj vrsti osoba u poslovnom okruženju?

Kao neko ko se komunikacijom bavi više od 20 godina, a poslednjih 10 godina mi je fokus na poslovnoj komunikaciji, veliki broj ovih i sličnih situacija sa manipulativnim osobama sam upoznala i proučavala. Sa puno primera se srela i puno puta imala odlične rezultate upravo sa veštinama koje želim da Vam prenesem.

Šta treba da uradite:

Imate određenu osobu koja se loše ponaša prema Vama, a niste sigurni da li je u pitanju manipulacija i koja vrsta manipulacije? Prođite kroz sve tačke check-liste i odmah će Vam biti jasno da li se radi o manipulaciji. Onda ćete praktičnu veštinu isprobati baš u komunikaciji sa ovom osobom. Narednu komunikaciju sa ovom osobom vodićete ispitujući da li postoje sigurni znaci manipulacije.
Imate osećaj da ste više puta bili žrtva manipulacije u poslovnom okruženju, a ne možete jasno da definišete da li je bila u pitanju manipulacija. Fokusirajte se na jednu po jednu situaciju. Prođite kroz check-listu i prepoznajte konkretnu manipulaciju.

Na kraju zapamtite: u poslovnom okruženju svi su okruženi manipulatorima različitih vrsta. Važno je da znate da ih prepoznate i da se prema njima postavite na pravi način.

A tada ćete se osećati samouvereno, sigurno u sebe, izgraditi prijatnu radnu atmosferu i omogućiti sebi uslove za napredak.
Srečno!

Vaša Biljana Manić Stojanov

Proveri da li si žrtva manipulacije na poslu

Prijavom na ovu formu ćete na Vašu email adresu dobiti check listu sa 5 pitanja na osnovu kojih ćete moći utvrditi da li ste žrtva manipulacije na poslu.