Kako me je izmanipulisao dobar komad odeće

Ili, kako sam sa svim svojim znanjem o manipulaciji poklekla pred trendy sakoom i pantalonama

Volim dobru garderobu. I skupu. Volim nove kolekcije i pratim šta izlazi za svaku novu sezonu.

No, nađite mi ženu koja ne voli dobru garderobu.

Pitanje je šta je za koga dobra garderoba. Tu se razlikujemo.

Ja imam svoj ukus. I stil. Trendy i klasičan, sofisticiran i udoban.

Specifičan. Baš kao što sam i ja sama.

I tako, razgledam ja po Instagramu i vidim profil sa dobrom garderobom, koju oni prave po meri.

Slike su bile odlične, žene na fotografijama urbane, moderne, elegantne, sve onako kako bi i trebalo da bude da bi mi se dopalo.
Zapratim ja stranicu, vidim da i neke poznate ličnosti prate, i svakog dana uredno se pojavljuju novi modeli, odličan stil, žene u urbanim sredinama, poslovna garderoba, stvarno mi se svidelo.

Razmišljam kako je super poslovna gardreoba, totalno u mom fazonu, urbano, classy, po mom ukusu.

I odlučim se da poručim pantalone.

Odabrala sam jedne sive, klasične, a moderne, za posao, sa interesantnim strukom, baš mi je bilo super i jedva sam čekala da stignu.

Cena im je bila kao i fotke. Skupe.

Pantalone su stigle, ja sam ih otpakovala.

Totalni pad.

Materijal jeftin, model ni blizu onoga na slici, a moja prva pomisao- to isto i bolje je mogla uraditi moja komsinica krojačica.

I ok, shvatila sam da ne rade dobro, to nije očekivani kvalitet, ne želim više da poručujem od njih.

Ali sam modele pratila, s obzirom da su na fotkama super izgledali, misleći da ću moći da pronađem ili čak da mi neko sašije neki od tih modela.

A, da, a ispod modela je obično pisalo npr. komplet sako i pantalone- imamo u svim bojama i veličinama, ili- ostala je još M veličina ovog sakoa, ili- imamo još samo dva komada ovih pantalona.

Sve je izgledalo regularno.

A onda trenutak otrežnjenja.

Kako imam tu maniju da mi sitnice (a tek krupne stvari!) ne promiču, jedna fotografija osobe nekada zaista može da mi kaže sve (ovo je malo prirodno, a malo i naučeno), a uživo, ne više od tri minuta i par bazičnih informacija da procenim osobu (što mi umnogome olakšava život).

No, ovaj put sam zaista imala WOW momenat.

Žena, za koju tada shvatam da vodi profil, stavlja svoju sliku. Prvi put. Do tada nemam pojma ko stoji iza profila (što nije ni dobro ni uobičajeno, jer svi mi volimo da znamo sa kim sarađujemo).

Ta žena i garderoba koju je reklamirala ni u snu nisu išle zajedno. Ona to nije mogla kreirati, to je bilo jasno.

Gledam u njenu fotografiju i tada prvu put! pomislim, ’’Čoveče, pa ovo nisu njeni modeli, ona ovo skida sa neta, ona ove žene ne poznaje, niti je ikada šila za njih, a samu garderobu bi prvo nosila sama da je tako uspešna.’’

Ok, jasno sve, Biljana, nasela si!

Dobre fotke, super garderoba, urban style, i ti kupila pantalone!

Da, ovo je bila manipulacija. Ozbiljna manipulacija na duštvenim mrežama.

Ne znam da li je ta žena svesna da je izvršila manipulaciju, ali svakako to jeste uradila.

A ja! Ja sam pored svog znanja o manipulaciji- NASELA.

Da, dešava se.

Važno je da sam tu manipulaciju prepoznala (iako ne u prvom trenutku), da sam kontak sa tom ženom prekinula, otkazala druge pantalone, i da više od nje neću kupovati.

To je ono što sam mogla i želela da uradim. Bez ulaženja bilo u kakva objašnjavanja o tome zašto je to uradila, da li zna da je to kažnjivo… Jednostavno sam sa tog profila otišla i to sa dobrom lekcijom.

Garderobu ću nastaviti da kupujem od proverenih brendova i na pouzdanim mestima.

I to je ono što možemo da uradimo kada je manipulacija u pitanju. Da odreagujemo na pravi način, da ne zalazimo bilo u kakvu dalju konverzaciju i da nastavimo svojim putem.

O svemu ovome i mnogim drugim detaljima vezanim za manipulaciju pričam u okviru svog kursa ’’Rešite manipulaciju na poslu’’.
Pozivam Vas da se prijavite na kurs i rešite manipulaciju u svom okruženju, prvenstveno poslovnom, a onda i u okviru svih ostalih odnosa.

Biljana Manić Stojanov