Kako da Izmanipulišete Manipulatora na Poslu

Imate manipulatora u svom poslovnom okruženju? Imaju ga svi! Ne pokušavajte da ga izbegnete, ne pokušavajte da govorite njegovim jezikom, naučite da se na pravilan način postavite prema manipulatoru. Kada se postavite na pravilan način, Vi više niste interesantni za manipulaciju i manipulator prelazi na sledeću ‘’žrtvu’’

 

 

Složićete se, manipulacija na poslu je izazovna i frustrirajuća situacija. Bilo da se radi o kolegi, nadređenom ili podređenom, suočavanje s manipulacijom otežava efikasno obavljanje posla i stvara neprijateljsko radno okruženje. A da bismo na posao odlazili sa osmehom, da bismo napredovali u karijeri, potrebno je upravo da kreiramo pozitivnu i motivišuću radnu atmosferu.

Manipulatore ne možete zaobići, od njih ne možete pobeći, posebno ako se nalaze u Vašem svakodnevnom poslovnom okruženju. I svakako, ne možete se ponašati kao oni, ako mislite da im nat način doskočite- jer ako Vi niste manipulator, oni će Vas na ovaj način pobediti jer su na poznatom terenu.

Ono što možete da uradite jetse- da naučite kako da se prema manipularima na pravilan način postavite. I tada ćete ovu veštinu moći da iskoristite u bilo kojoj situaciji kada prepoznate manipulatora.

Da, zaista, postoje načini kako da se izmanipulišete manipulatora i zaštitite svoju poziciju i integritet. U ovom blogu, istražićemo strategije koje vam mogu pomoći da se nosite s manipulacijom na poslu.

 

Prepoznajte Manipulaciju: Prvi korak u suočavanju s manipulatorom je prepoznavanje manipulativnih taktika. Obratite pažnju na neobične zahteve, lažne tvrdnje ili pokušaje da se prebace odgovornosti na vas. Oni ovo vrlo često rade, obožavaju prebacivanje odgovornosti i po tome se lako prepoznaju. Prepoznavanje manipulacije je prvi korak. Kada prepoznate manipulaciju, lakše ćete se nositi s njom.

Ostanite Mirni: Manipulatori često pokušavaju izazvati emocionalne reakcije kako bi vas destabilizovali. Znajte da je to njihov osnovni cilj! Jer, kada Vas navedu da reagujete emocijama, a ne razumom, Vi nećete donositi racionalne odluke, a oni će dobiti upravo ono što su hteli! Ključ je ostanak smiren i kontrolisan. Ne dozvolite da vas iznervira i ne reagujte impulsivno. Vladajte svojim emocijama.

Postavite Pitanja: O, kako manipulatori ne podnose pitanja! Postavljanjem pitanja možete osvetliti situaciju i izazvati manipulatora da se objasni.Pitanjima možete I da ga razotkrijete. Posebno ako znate da postavljate prava pitanja. Provocirajte ih da kažu jasno, da kažu tačno ono što želite da čujete, a to je istina.  Pitanja poput „Zašto mislite da je ovo najbolje rešenje?“ ili „Kako to tačno znate?’’ ili ‘’Kakve to tačno veze ima sa temom sastanka?’’ mogu otkriti nekonzistentnosti u argumentima manipulatora.

Postavite Granice: Jasnije postavljanje granica može sprečiti manipulatora da prelazi preko vas. Recite „ne“ kada osećate da se traži nešto što nije u skladu s vašim zadacima ili odgovornostima. Ovde zaista pokazujete svoju samouverenost i odlučnost. Naljutiće se? Pa šta? Naljutićete se i Vi ako neko Vama manipuliše.

Tražite Dokaze: Ako se suočavate s lažima ili nerealnim tvrdnjama, tražite konkretnu dokumentaciju ili dokaze. Ovo može prisiliti manipulatora da bude odgovoran za svoje tvrdnje. A odgovornost je upravo nešto što manipulatori ne podnose. Od dokaza beže, a istina im ne ide u prilog. Jako će se opirati dokazima. A Vama će to dokazati da se radi o manipulatoru.

Komunicirajte Sa Nadređenima: Ako se manipulacija odvija na radnom mestu, obavestite svoje nadređene. Podelite svoje zabrinutosti i pružite dokaze ako ih imate. Važno je da nadređeni budu svesni problema kako bi mogli da preduzmu odgovarajuće korake. I ne, ne radite ništa lose ako se obratite nadređenom! Ne nasedajte na takve price. To je nešto normalno I profesionalno. Obratite se nadređenom. A, ako je nadređeni taj koji je manipulator, obratite se osobi koja je iznad njega. I gledajte da se obraćate pisanim putem. Jer, zapamtite- manipulatori dokaze i pisane tragove.

Grupna Podrška: Ako niste jedini koji se suočavate s manipulatorom, razgovarajte sa svojim kolegama. Grupna podrška može pomoći u otklanjanju manipulacije iz radnog okruženja. 

Obrazovanje: Edukujte se o manipulativnim taktikama i strategijama za suočavanje s njima. Ovo vam može pomoći da bolje razumete manipulaciju i budete pripremljeni za nju. Knjige, kursevi, treninzi, podcasti, sve ono što mislite da je smisleno I primenljivo. Jer- nije u znanju moć, u primeni je moć.

Tražite Mentorstvo: Ako imate mentora ili osobu od poverenja na poslu, obratite im se za savet. Mentori često mogu pružiti perspektivu i strategije za suočavanje s manipulacijom.

Razmislite O Promeni Posla: Ako se manipulacija nastavlja i oštećuje vaše zdravlje ili karijeru, razmislite o promeni posla ili tima. Vaša dobrobit je prioritet.

Ja na početku nisam razmišljala na ovaj način, Mislila sam- neću da se povlačim nikome, ako neko treba da ode iz firme, neka ode manipulator. No, shvatila sam da je moj duhovni mir važnijii od svega. A kada sam taj mir pronašla, onda sam krenula da radim na sebi. Sada nema tog manipulatora zbog kog bih promenila posao.

Suočavanje s manipulacijom na poslu može biti izazovno, ali uz odgovarajuće strategije možete zaštititi svoj integritet i radno okruženje. Zapamtite da je važno ostati miran, postaviti granice i potražiti podršku kada je to potrebno. Ovo će vam pomoći da se izmanipulišete manipulatora i nastavite napredovati u svojoj karijeri.

Sve potrebne alate i savete koji će doprineti da se sa lakoćom snalazite u okruženju manipulatora, možete pronaći u mom e book-u ‘’Rešite manipulaciju na poslu’’

Kroz niz praktičnih saveta, kroz radne listove koji idu uz svaki modul, ali i kroz studije slučaja koje sam u priručnik stavila, kako biste provežbali potencijalne sutuacije,

Steći ćete jedinstvenu veštinu koja će Vam omogućiti da iz svakog odnosa sa manipulatorom izađete kao pobednik.

Vaš primerak e book-a možete poručiti ovde:

https://biljanamanic.rs/e-book/

A utiske ćemo razmeniti live na webinaru